×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Fiksni aparatić za zube

 

Fiksni aparatići najučestaliji su i najučinkovitiji način izravnavanja zubi, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija.

Pod pojmom fiksnog aparatića podrazumijevaju se male bravice koje su zalijepljene na vaše zube s prednje strane, a povezuje ih žica cijelom dužinom. Kad se jednom zalijepe na zube ne mogu se skidati do kraja terapije, a žice se mijenjaju od najtanje ka debljima.

Žica se koristi kako bi se stvorila napetost koja povlači zube u zadanom pravcu na temelju plana terapije i, s vremenom, ih pozicionira u željenu ravninu i pravilno oblikovan zubni luk.

Opis zahvata

Fiksni aparatić sinonim je ortodoncije i već godinama daje odlične rezultate stvarajući prekrasne osmijehe. Najučestaliji je i najučinkovitiji način izravnavanja zubi, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija.

Pod pojmom fiksnog aparatića podrazumijevaju se male bravice - kvadratići koji se lijepe izravno s prednje strane svakog zuba specijalnim ortodontskim ljepilima. Ponašaju se kao ručke, držeći žice koje pokreću zube. Kad se jednom zalijepe na zube, ne mogu se skidati do kraja terapije, a žice se mijenjaju od najtanje ka debljima.

Bravice danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike tako da su jedva primjetne. Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni aparatići su postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta ortodontu tijekom terapije.

Razlikujemo fiksne aparatiće koji se nalaze s vanjske strane zuba (labijalni) te one koji se nalaze s unutarnje strane zubi (lingvalni), a koji su apsolutno nevidljivi.

Postoji nekoliko vrsta bravica s obzirom na materijal. Metalne bravice su najučestalije i, u mnogim slučajevima, najbolje rješenje za teže slučajeve jer osiguravaju preciznost pokreta. Njih imamo u ponudi Poliklinike Bagatin.

S druge strane, postoje estetske bravice koje mogu biti plastične, keramičke te monokristalne keramičke koje se nazivaju još i safirne. Plastične estetski ne zadovoljavaju jer s vremenom požute. Keramičke bravice pružaju visoku estetiku jer su većinom mliječne boje, odnosno, mogu se prilagoditi boji zuba zbog čega su vrlo neprimjetne.

Safirne bravice su prozirne i prividno 'nestaju' na površini cakline zbog čega su najčešći izbor kod odraslih pacijenata. Također, postoje i 24-karatne zlatne bravice. O vrstama bravica u ponudi Poliklinike Bagatin, kao i najboljem izboru za vas, više će vas informirati ortodont na konzultacijama.

 

Fiksni aparatić za zube

 

Najnovije bravice, s posebnom tehnikom, su tzv. self-ligating bravice, odnosno samoligirajuće bravice. Jedne od najpoznatijih i najkvalitetnijih su svakako Damon bravice koje se nalaze i u našoj ponudi, a koje su jedne od najučestalijih među našim pacijentima.

Kod ovih bravica, za razliku od konvencionalnih, postoji klip koji zatvara žicu unutar bravice, poput svojevrsnih vrata, a koji omogućava ortodontu vezanje žice u slot bez ligatura, što znatno pojednostavljuje postupak. Stvara manje trenja, manju bol i manje sile, što je bitno za zdrave desni i kost kroz koju zub putuje tijekom ortodontskog pomaka.

Korištenjem Damon bravica smanjuje se broj dolazaka i vrijeme provedeno u ordinaciji. Jednostavnije su, ugodnije i bolje - kako za pacijenta, tako i za ortodonta.

Bitno je imati na umu da su bravice alat vašeg ortodonta i da je njegovo znanje i iskustvo rada s određenim sustavom bitnije od same bravice.

Damon bravice

Kandidati

Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi - kod odraslih i kod djece.

Mnogo je anomalija koje zahtijevaju pregled ortodonta i liječenje fiksnim aparatićem, a one najčešće su:

 • kompresijske anomalije
 • otvoreni zagriz
 • križni zagriz
 • kongenitalne anomalije (rascjepi)
 • KL II/2 (pokrovni zagriz), KL II/1
 • anomalije progenog kompleksa
 • anomalije broja zubi, oblika zubi, položaja zubi, rastreitost zubnih lukova, diastema mediana, prerana ekstrakcija, traume, impaktirani zubi, retinirani zubi, ankilozirani zubi i dr.

Mlađi pacijenti imaju prednost u odnosu na starije jer je njihova čeljust još u razvoju, što svaki pomak  zuba čini jednostavnijim i bržim.

Najbolje doba za ortodontsko liječenje fiksnim aparatićem kod djece je od 12 do 14 godina, u iznimnim slučajevima i ranije.

Nakon što većina mliječnih zubi ispadne, neravni zubi, loš zagriz i razmaci među zubima pacijente dovode ortodontu jer se anomalije, u većini slučajeva, neće riješiti same od sebe. Kada se ortodontski slučaj ne liječi, on s vremenom postaje sve teži i teži.

Odrasli pacijenti osobito cijene ortodontsku terapiju zbog samopouzdanja koje dolazi kreiranjem lijepog osmijeha. Također, sve je veći broj odraslih pacijenata koji se odlučuju za ortodontsku terapiju fiksnim aparatićem kako bi stvorili dobre temelje za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju.

Često pacijenti uz ortodontsku terapiju koriste i korektivnu kirurgiju čeljusti.

Priprema

Nakon prvih konzultacija na kojima je ustanovljena potreba za terapijom, kod ortodonta se zakazuje termin za dijagnostičke postupke. Sve ortodontske dijagnostičke pretrage možete obaviti u Poliklinici Bagatin.

Ortodontska dijagnostika je temelj daljnjim koracima terapije te je ključna za uspješnost iste. Temeljitom dijagnostikom mogu se predvidjeti i izbjeći problemi koji se mogu pojaviti tijekom terapije. Plan terapije definira se temeljem sljedećih prikupljenih podataka:

 • stomatološka i medicinska anamneza
 • analiza studijskih modela uz prethodno uzimanje otisaka i registrata zagriza
 • analiza ortopantomograma
 • analiza telerendgena (latero-lateralnog i/ili antero-posteriornog)
 • ortodontski set fotografija (intraoralne i ekstraoralne fotografije)
 • analiza osmijeha
 • funkcijska analiza
 • kefalogram
 • CBCT i/ili MR zgloba

Tijek zahvata

Prva faza je aktivna faza terapije.

Nakon postavljanja fiksnog aparatića, često se u obje čeljusti istovremeno stavljaju najtanje žice.

Bitno je upotrijebiti malu silu djelovanja žice na zub kako bi se sačuvale zdrave desni.

Tijekom terapije vaš će vam ortodont prema planu terapije mijenjati žice kako bi usmjerio zube u pravom smjeru.

U nekim slučajevima koriste se i opruge te elastične gumice, kukice, gumbi, mini vijci i drugi pomoćni elementi koji mogu pomoći u procesu ravnanja.

Kontrolni pregledi su svakih 6 - 10 tjedana, ovisno o sustavu bravica i planu terapije. Najčešće je potrebno 10 kontrolnih pregleda što ovisi o težini anomalije.

Na pregledima se mijenjaju žice i pomoćni elementi. Nakon ravnanja, tj. nivelacije zuba u obje čeljusti, potrebno je složiti zagriz i uspostaviti urednu funkciju. Tada pacijenti nose gumice koje stavljaju i skidaju sami.

Kada su i pacijent i ortodont zadovoljni konačnim ishodom terapije, aparatić se skida i kreće drugi dio terapije.

Fiksni aparatić za zube

Druga faza se naziva retencijska faza.

Nakon skidanja aparatića i poliranja zubi, terapija se nastavlja nošenjem retencijskog aparatića – retainera.

Retainer je ortodontska naprava čija je svrha zadržati zube u postojećoj poziciji nakon skidanja aparatića dok se kosti, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Može biti fiksni u obliku tanke pletene žice nalijepljene s unutrašnje strane na gornja 4 ili donjih 6 zuba. I/ili može biti mobilni tzv. essix retainer koji je poput prozirne plastične folije koja prekriva sve zube obavezno u obje čeljusti.

Dok je fiksni retainer određeno vrijeme nalijepljen na vaše zube i na taj način ih drži u određenom položaju, mobilni retainer se može skidati te ćete za njega dobiti individualno kreirani plan nošenja. Duljina nošenja se propisuje od strane ortodonta, ovisno o težini korigirane anomalije.

Potrebno vrijeme za nošenje aparatića s vremenom se smanjuje na minimum, ali će vas ortodont upozoriti da ga nosite svaku noć sve dok želite imati ravne zube, tj. doživotno.

Mjere opreza

Za vrijeme terapije fiksnim aparatićem potrebno je pripaziti na hranu koja se konzumira.

Tvrde namirnice poput grickalica i tvrdog, hrskavog kruha zahtijevaju dodatan oprez prilikom konzumacije/jela, a u potpunost biste trebali izbjegavati hranu kao što su karamela, žvakaće gume ili tvrdi slatkiši jer isti mogu uzrokovati napuknuće veze između zuba i bravice te kasnije i ispadanje bravice.

Kada se nova bravica lijepi terapija ide korak unazad.

Obavezna preporuka ortodonta je i održavati dobru higijenu zuba. Nakon svakog jela zube treba oprati ili ih barem isprati vodom. Zubni konac dobro će doći za čišćenje hrane oko bravica i žice.

Intradentalna četkica za zube, također, olakšava čišćenje oko bravice, ali ne i između zuba.

U ortodontskoj terapiji je zabranjeno čišćenje između zuba s interdentalnom četkicom posebno prednjih zubi estetske zone jer agresivni metalni dio uzrokuje povlačenje zubnog mesa. Uz to, ostavlja i crne rupe među zubima nakon ortodontske terapije. Svakako bolja varijanta je zubni tuš koji se koristi nakon četkice i to prije spavanja.

Ako higijena nije besprijekorna, tendencija pojave karijesa i/ili demineralizacije cakline uslijed terapije je povećana.

U terapiji je zabranjeno koristiti vodicu za ispiranje zuba jer pojedine mogu uzrokovati obojenje zuba zbog otežanog četkanja.

 

Kontraindikacije za fiksni aparatić

Tijekom ortodontske terapije važno je ne raditi redoviti MR glave kako ne biste morali skidati bravice.

Ne smijete biti alergični na nikal, ne smijete imati osteoporozu niti akutni parodontitis.

Cijena

Fiksna ortodontska terapija

Rezervirajte već danas svoj termin putem maila  info@bagatin.hr ili nas nazovite na 01/46 10 225. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu terapije možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Donji grad

Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.